اعمال تولید مثلی و هورمونی مردان Reproductive and Hormonal Functions of Male
فهرست مندرجات
آناتومی فیزیولوژیک اندام های جنسی مرد
اسپرماتوژنز
مراحل اسپرماتوژنز
میوز
تشکیل اسپرم
عوامل هورمونی محرک اسپرماتوژنز
بلوغ اسپرم در اپیدیدیم
ذخیره سازی اسپرم در بیضه ها
کیسه های منی
غده ی پروستات
منی
اثر دما بر اسپرماتوژنز
اثر تعداد اسپرم ها بر باروری
اثر مورفولوژی و تحرک اسپرم بر باروری
عمل جنسی مرد
محرک نورونی انجام عمل جنسی مرد
عنصر روانی تحریک جنسی مرد
انسجام عمل جنسی مرد در نخاع
مراحل عمل جنسی مرد
اعمال تولید مثلی مرد را می توان به سه دسته ی اصلی تقسیم کرد
1- اسپرماتوژنز(spermatogenesis) که به معنای تولید اسپرم است ٬
2- انجام عمل جنسی مرد ٬
3- تنظیم اعمال تولید مثلی مرد با هورمون های مختلف.
در کنار این اعمال تولید مثلی باید از اثرات هورمون های جنسی مرد بر اندام های فرعی جنسی ٬ متابولیسم سلولی ٬ رشد و سایر اعمال بدن هم نام برد.
آناتومی فیزیولوژیک اندام های جنسی مرد
بیضه از حداکثر 900 لوله ی پیچدار منی ساز(seminiferous tubules) تشکیل شده که در آنها اسپرم ساخته می شود و طول متوسط هریک از آنها بیش از 0.5 متر است. سپس اسپرم به اپیدیدیم(epididymis) تخلیه می گردد که آن نیز لوله ای پیچدار به طول حدود 6 متر است. اپیدیدیم به مجرای دفران(vas deferens) منتهی می شود و مجرای دفران درست پیش از ورود به غده ی پروستات(prostate gland) متسع می گردد و آمپول مجرای دفران را می سازد.
در هر طرف پروستات یک کیسه ی منی(seminal vesicle) وجود دارد که به انتهای پروستاتی آمپول باز می شود. محتویات هم آمپول و هم کیسه ی منی وارد مجرای انزالی(ejaculatory duct) می گردد که با گذر از تنه ی غده ی پروستات ٬ به پیشابراه (اورترای) داخلی(internal urethra) تخلیه می شود. مجرای پروستاتی(prostatic ducts) هم از غده ی پروستات به مجرای انزالی و از آنجا به پیشابراهی پروستاتی تخلیه می گردد.
و بالاخره ٬ اورترا آخرین حلقه ی ارتباطی بیضه با خارج است. اورترا دارای موکوسی است که از تعداد زیادی غده ی ریز اورترال(urethral glands) در تمام طول آن ترشح می شود و به میزان بیشتری هم از غدد بولبواورترال(bulbourethral) یا غدد کوپر(Cowper’s glands) دو طرف در نزدیک مبدا اورترا ترشح می گردد.